Як правильно вибрати побутовий кондиціонер

КРОК №1. Виберіть тип кондиціонера

Перед тим, як вибрати кондиціонер, слід визначитися з типом внутрішнього блоку та можливістю його монтажу в приміщенні.

 

КРОК №2. Визначтеся з необхідною потужністю вашого кондиціонера

Після того, як ви визначилися, який тип кондиціонера найбільше підходить для вашої квартири чи будинку – час визначити необхідну потужність кондиціонера. Більшість виробників випускають побутові спліт системи наступних потужностей: 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 5,0 кВт. Кондиціонери великої потужності існують, але вони відносяться до класу напівпромислових кондиціонерів, і це є тема іншої розмови. Підбір моделі кондиціонера потрібної потужності вимагає професійних знань, оскільки необхідно врахувати багато параметрів приміщення та особливостей експлуатації обладнання. Тому ми рекомендуємо це питання довірити професіоналам – інженерам кліматичної компанії, де ви згодом купите кондиціонер і які вам його встановлюватимуть.

При виборі потужності обов'язково враховуються розміри приміщення. При розрахунках слід враховувати, що 1 кВт потужності охолодження потрібно для охолодження 8-10 м² приміщення, якщо висота стель у ньому 2,8-3 м. Якщо в кімнаті багато різних приладів, які, до того ж, часто використовуються, на 10 м² знадобиться приблизно 1,5 кВт. Якщо купуєте мульти-спліт-систему - зверніть увагу на цей параметр для кожного її внутрішнього блоку. Той самий принцип стосується і потужності обігріву (якщо в кондиціонері він передбачений). У більшості кондиціонерів на 1 кВт споживаної енергії припадає 3-4 кВт тепла, що виділяється.

Так само при розрахунку необхідної потужності кондиціонера необхідно звернути увагу на орієнтацію вікон у приміщенні на всі боки світла, їх розмір (якщо вікна, наприклад, «північні», то, можливо, варто придбати кондиціонер з хорошим обігрівальним потенціалом). Також варто враховувати поверх, на якому знаходиться приміщення, архітектурні особливості будівлі. Важливий і матеріал, з якого побудований будинок (у цегляному, наприклад, взимку тепліше, а влітку прохолодніше, ніж у панельному, хоча сучасні панельні будинки наздоганяють цеглу за своїми характеристиками). Має значення також кількість людей, які зазвичай будуть проводити час в приміщенні, що обслуговується кондиціонером (чим їх більше, тим вони більше нагріють повітря своїми тілами — тим кондиціонеру складніше, отже, кондиціонер потрібен більш потужний).

КРОК №3. Вивчіть показник енергоефективності

Більшість покупців не надають значення показникам енергоефективності та рівню пускового (робочого) струму, але в більшості випадків саме ці показники повинні бути визначальними при виборі надійного та якісного кондиціонера. І справа тут не тільки в економії електроенергії. Найважливішим показником для українського покупця є пусковий струм, тобто навантаження на мережу при включенні та роботі кондиціонера. Цей показник вимірюється в Амперах, і чим він нижчий, тим менше у вас виникнуть проблеми під час експлуатації кондиціонеру. У більшості будинків проводка стара і багато хто не з чуток знайомий із ситуацією, коли «вирубує» пробки при включенні потужних електроприладів або при включенні відразу кількох електроприладів.

До речі, найекономічніші кондиціонери виробляються в Японії корпорацією Mitsubishi.Що не дивно, адже в цій невеликій країні відсутні власні енергоресурси. Тому для японців енергоефективність — важливий та значущий критерій у всіх галузях промисловості, який зведений до рангу філософії.Наприклад коефіцієнт енергоефективності (СОР) у кондиціонерах Mitsubishi Heavy серії SRK-ZJX-S дорівнює 5,56.Робочий струм при охолодженні кондиціонерах цієї серії дорівнює 1,9 А.

КРОК №4. Визначтеся з оптимальним набором функцій

Сучасне кліматичне обладнання може працювати в режимах охолодження, вентиляції, нагріву та в автоматичному режимі (коли пристрій сам підбирає програму за заданою температурою).Окремі моделі мають функцію управління жалюзі, системи очищення та іонізації повітря та ін. Виберіть кондиціонер саме з тим набором функцій, які вам потрібні, і не переплачуйте за функції, які ви не будете використовувати в процесі експлуатації.

 

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ:

Управління жалюзі.У сучасному кондиціонері обов'язково має бути функція керування жалюзі. Причому жалюзі зручно керувати з пульта дистанційного керування. У старих моделях жалюзі керувалися лише вручну. Навіщо потрібно керувати жалюзі? Для комфортного кондиціювання тепле повітря має бути спрямоване вниз, а холодне повітря вгору. Це дозволить уникнути протягів. Дотримуючись цих правил, Ви ніколи не застудитеся в приміщенні з працюючим кондиціонером. У більшості моделей сучасних кондиціонерів напрямок жалюзі встановлюється автоматично: при перемиканні в режим обігріву кондиціонер самостійно починає подачу теплого повітря вниз, а при режимі охолодження - вгору. Але користувач може змінити цей напрямок з пульта дистанційного керування. Регулювання жалюзі ліворуч і праворуч дозволяє в приміщенні створювати окремі зони кондиціювання. Так само в окремих моделях є додаткові функції з управління жалюзі, наприклад, 3D AUTO, в режимі якої кондиціонер качає жалюзі вправо-вліво, завдяки чому оброблене повітря поширюється по всьому периметру приміщення, підтримуючи рівну температуру в кімнаті. А у нових інверторних кондиціонерах Mitsubishi Heavy серії SRK-MA-S є функція зональних налаштувань. Прямо з пульта можна встановити напрямок повітряного потоку і кондиціонер буде дути рівно в центр, або в лівий низ кімнати, в лівий верх, у правий верх, правий низ або на всі боки.

Система фільтрації сучасного кондиціонера.Ця тема заслуговує на окрему розмову.Будь-який сучасний кондиціонер укомплектований фільтром грубої очистки G2.Цей фільтр затримує великі частинки пилу, ворс, шерсть домашніх тварин.Додатково більшість кондиціонерів комплектуються фільтрами тонкого очищення. Ці фільтри виконують два завдання: очищати повітря від неприємних запахів і найтонших частинок пилу та шкідливих домішок.Фільтри тонкої очистки обов'язково необхідно періодично змінювати, як мінімум 1 раз на сезон, щоб вони не втрачали своїх властивостей.

Більш дорогі моделі кондиціонерів часто оснащуються цілими системами очищення повітря. Наприклад такими, що очищають повітря за допомогою плазми, а в кондиціонерах Mitsubishi Heavy серії, SRK-ZJX-S та SRK-ZJ-S встановлена ​​антиалергенна система очищення повітря. За допомогою води (яка накопичується у внутрішньому блоці шляхом процесу конденсації) та високої температури, майже природним шляхом відбувається антиалергенна обробка повітря. Цей режим запускається після зупинки кондиціонера та триває 40 хвилин. Декілька років тому в кондиціонерах з'явилася нова функція – функція самоочищення. Внутрішній блок кондиціонера самостійно очищається від пилу, цвілі і бактерій.

Окремі моделі сучасних кондиціонерів оснащені системою іонізації повітря, завдяки якій повітря в приміщенні, що обслуговується, наповнюється негативно зарядженими іонами, які роблять повітря свіжим, схожим на повітря з гір або повітря в лісі після дощу.А у людей у кімнаті, де працює кондиціонер з іонізацією, знижується стомлюваність та покращується настрій.

 

КРОК №5. Замовте професійний монтаж

І ось коли Ви вибрали виробника, тип, серію та модель кондиціонера, залишилося вирішити питання із встановленням нового приладу.І тут зупинимося детальніше, бо це ДУЖЕ ВАЖЛИВО!

Будь-який виробник може гарантувати своїм покупцям довгий термін експлуатації кондиціонера лише у разі якісного монтажу та своєчасного сервісного обслуговування. Будь-який найдорожчий кондиціонер, який має найвищий коефіцієнт енергоефективності, просунуті технології, супернадійні деталі та електроніку, не є ідеальним продуктом, і якість його роботи багато в чому залежить від МОНТАЖУ.

Тому встановлення свого кондиціонера довіряйте лише професіоналам — компанії з позитивною історією, монтажні бригади якої мають відповідну кваліфікацію, досвід, інструменти та обладнання для проведення монтажу (вартість одного комплекту інструменту монтажної бригади становить – 4000-5000$), а також високий рівень професіоналізму, який підтверджується відповідними сертифікатами.

Не довіряйте монтаж вашого нового і дорогого приладу фірмам-одноденкам, сезонним монтажникам, яких через якийсь час, коли станеться поломка, Ви просто не знайдете.Виробники і дистриб'ютори знімають гарантійні зобов'язання у разі неправильного монтажу, покупець у цьому випадку самостійно оплачує ремонт кондиціонера, що вийшов з ладу.